Vlak voordat Stephen Hawking vorige week overleed maakte hij nog een artikel met zijn Belgische collega Thomas Hertog, waar hij al jaren mee samenwerkte. Dat heet ‘A smooth exit from eternal inflation’ en ligt nu ter beoordeling bij het hoog aangeschreven tijdschrijft Physical Review Letters.

Daarin beschrijven de twee theoretische natuurkundigen hoe je met behulp van een ruimteschip de achtergrondstraling in het universum zou kunnen meten en zo kunnen bewijzen dat er paralelle universums zouden bestaan.

Parallelle universums?

Inderdaad. Al in 1983 publiceerde Hawking met een Amerikaanse collega een paper waarin de theorie beschreven stond dat de oerknal er voor zorgde dat het heelal steeds maar bleef uitdijen (de inflatie). Die theorie mondde uit in een volgende dat er niet maar één universum is, maar meerdere. Die andere universums zouden zorgen voor de achtergrondstraling in het heelal.

Die achtergrondstraling zou dus gemeten kunnen worden, zo gaat de nieuwe theorie, en dan kun je bewijzen dat het multiversum geen verzinsel is maar gewoon bestaat. Als het zover komt heb je er alsnog niks aan, want daar kun je ze niet mee bereiken, maar theoretisch zou dat een waanzinnige ontdekking zijn.

Dat gaat allemaal nogal ver en om het helemaal te begrijpen moet je zelf ook theoretisch natuurkundige zijn, maar collega Hertog weet het zeker: dit had Hawkings zijn felbegeerde Nobelprijs voor de natuurkunde opgeleverd die hij – ook verrassend – nog niet had. Helaas worden Nobels niet gegeven aan personen die niet meer leven, dus hij zal toch de historie in gaan zonder de prijs. Wie weet? Met een rockster als Hawking wordt er misschien een uitzondering gemaakt.

[Afbeeldingen © GiroScience – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico