Hoewel de overgrote meerderheid (zo’n 85 procent) van de Nederlanders nog altijd spaart zijn acht op de tien Nederlanders niet blij met de huidige spaarrentes. Dat blijkt uit onderzoek naar spaargedrag en -intentie door online financiële marktplaats voor spaardeposito’s Savedo.

Ondanks de onvrede stappen veel van de ondervraagden niet over naar een alternatief, omdat daar volgens hen te veel risico’s aan kleven. Twee derde vindt beleggen met spaargeld te risicovol; voor driekwart is ook het recent populaire investeren in cryptovaluta een te groot risico. Terecht.

Anders sparen

Maar goed, als de spaarrente nóg verder zakt is de kans groot dat meer Nederlanders op zoek gaan naar alternatieven voor hun spaargeld. Bijna 78 procent vindt een spaarrente van nul procent namelijk onacceptabel, en een negatieve spaarrente wordt zelfs door 84 procent van de respondenten niet geaccepteerd. We houden al niet zo van sparen in de basis, dan moeten we er zeker ook nog voor gaan betalen? Dan maar in een oude sok.

Een depositospaarrekening zou zo’n alternatief kunnen zijn voor mensen die absoluut geen risico willen en het geld voor langere tijd kunnen missen. De rente is door het langer vastzetten namelijk hoger, wat de helft van de mensen in het onderzoek kon bevallen, zo lang ze op een veilige manier rendement kunnen behalen. Daar zit een grens aan: per persoon per bank is er maximaal 100.000 euro gegarandeerd volgens de huidige richtlijnen, dus zo lang je daar onder blijft is het een veilige manier om te sparen.

Powered by WPeMatico