Het is iets waar Instagram-gebruikers al maanden (jaren inmiddels?) om vragen: maak de feed weer chronologisch. Het is namelijk behoorlijk irritant als je je feed ververst dat de complete volgorde van de berichten verspringt. En dat je in willekeurige volgorde naar posts van de afgelopen 48 uur zit te kijken. Maar eindelijk lijkt Instagram te naar gebruikers te luisteren, zo kondigden zij gisteren aan op hun blog. Instagram zegt te hebben gehoord van dit probleem en een oplossing te hebben in de vorm van een ‘new posts button’. Hiermee moet je als gebruiker weer ‘meer controle hebben over jouw feed’.

Zelf refreshen

Het gaat nog niet om een definitieve verandering, maar voorlopig om een test. Er komt een new posts button die je kunt gebruiken om te refreshen, zodat dit niet meer automatisch gebeurt wanneer je naar boven scrolt. Je feed ververst pas wanneer je daar zelf om vraagt – als je deze button hebt dus. Een hele welkome wijziging dacht ik zo.

Nieuwe foto’s eerder bovenaan

Daarnaast gaat Instagram ervoor zorgen dat nieuwe posts eerder boven aan komen te staan. Het wordt dus weer chronologisch, maar ook niet helemaal. Het wordt chronologischer. De kans dat je nieuwe posts mist wordt wat kleiner. Je beste vrienden zouden in ieder geval bovenaan moeten staan wanneer jij de feed opent.

Er komen nog meer veranderingen aan, maar wat dat precies zal zijn is nog niet bekend. Maar er wordt geluisterd naar gebruikers en dat is een goede zaak.

Opvallend detail is dat Instagram-gebruikers al heel erg lang smeken om een chronologische volgorde in de app (zie onderstaande tweet) maar dat Instagram daar niks mee deed. En toen was er ineens Vero, de app die Instagram moest gaan ‘killen’. Dat gebeurde niet, maar Vero bood gebruikers wél een chronologische feed (en geen advertenties) en dus was het heel even (een paar dagen) een hype. Misschien heeft Instagram wel een beetje jaloers gekeken naar hoe gebruikers van Vero enthousiast waren over de chronologische feed, dat ze besloten om dan toch maar te zwichten. Dat zullen ze nooit toegeven maar ik denk dat er wel een kern van waarheid in zit.

Powered by WPeMatico