Hoe vaak moeten we het nog zeggen? Het Internet of Things is zo lek als een mandje. Niet alleen zijn veel (goedkope) verbonden apparaten van zichzelf al onveilig, de hubs die ze met elkaar verbinden zijn zelfs niet goed dichtgetimmerd. Dat is opmerkelijk en ook wel een beetje zorgwekkend. Dat een zogenaamde slimme tandenborstel die je voor twee tientjes van Ali hebt getrokken niet goed beveiligd is kun je wel voorspellen, maar hubs voor IoT-toepassingen zouden toch aan een iets hogere standaard moeten voldoen.

Het blijkt echter uit een willekeurig onderzoek van onder andere Kaspersky Lab dat de eerste de beste smart home hub die ze onderzochten ook aan alle kanten lekken vertoonde. Het apparaat verzond elke keer dat het verbinding maakte met een server de gegevens van de gebruiker mee, waardoor het via een aantal omwegen makkelijk was om die gegevens te bemachtigen als buitenstaander. Daarbij kon ook andere informatie zoals een eventueel opgegeven telefoonnummer buitgemaakt worden.

Het lijkt er op dat letterlijk elk Internet of Things-apparaat – zelfs de simpele – tenminste één veiligheidsrisico herbergen.

– Kaspersky Lab Onderzoek

Powered by WPeMatico