Het referendum over de sleepwet is eindelijk helemaal geteld en de resultaten zijn duidelijk: we zijn gesplitst. 49,4 procent van de mensen stemde tegen, terwijl 46,5 procent van de stemmen vóór de Wiv-wet stemde. Vier procent stemde blanco en 0,35 procent van de stemmen bleken ongeldig, zo zegt de kiesraad.

De opkomst kun je zien als een ferm ‘ja’ over het referendum als instrument, zoveel is wel zeker. Meer dan 50 procent van de kiezers is komen opdagen en dat is ver boven de 30 procent die nodig is om de in dit geval negatieve uitslag van het referendum als ‘raadgevend advies’ te laten gelden.

De meerderheid van de kiezers bij het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heeft zich tegen de wet uitgesproken: 49,44% stemde tegen (3.317.496 kiezers), 46,53% voor (3.122.628 kiezers ), 4,03% blanco (270.288 kiezers).

– Kiesraad

Powered by WPeMatico