Energie is een hot topic op dit moment, zeker voor huizenbezitters. Wat moet je doen om je energie op te wekken? Zou je niet beter overstappen naar een andere energiemaatschappij om kosten te besparen? Is het verstandig om je huis energiezuinig te maken? Allemaal vragen waar je een antwoord op moet zien te vinden.

Je moet met een hoop dingen rekening houden, niet in de laatste plaats met het feit dat de mogelijkheden om je huis van energie en warmte voorzien in de komende drie tot vijf jaar misschien wel drastisch gaan veranderen. De aanpassing van CV-ketels kan ons allemaal een hoop geld gaan kosten en dat is nog maar het begin.

Alles moet anders

De reden dat het gaat veranderen is dat we onze landelijke verplichtingen voor het klimaatakkoord van 2050 moeten gaan halen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar dat betekent dat uiteindelijk acht miljoen gebouwen in Nederland klimaatneutraal moeten worden gemaakt. Spoiler: dat wordt een hele moeilijke wedstrijd. Warmtepompen en warmtesystemen (die daar voor nodig zijn) zijn nog veel te duur om de huidige systemen te vervangen en ook het aanleggen van een batterij bij zonnepanelen is nog erg duur.

Wat moet je dan als consument nu doen om je energievoorziening te plannen in de komende paar jaar? Huur je bijvoorbeeld een CV-ketel, kijk dan wanneer dat afloopt. Je kunt misschien in de komende paar jaar wel iets anders krijgen, maar dat betekent wel dat je misschien een stuk meer gaat betalen. Als je koopt is het minder een probleem: de regering kan ons niet dwingen om allemaal tegelijk een nieuwe CV-ketel te kopen als de oude het nog doet. Maar áls ie kapot gaat, dan ben je de pineut als je er geen rekening mee hebt gehouden.

Powered by WPeMatico