Facebook heeft aangekondigd dat ze vandaag de gebruikers gaan contacteren wiens gegevens onterecht gedeeld zijn in het Cambridge Analytica-schandaal. Je gaat geen email krijgen, maar een gedetailleerd bericht in je Facebook-nieuwsfeed, zo zegt The Guardian.

Nu kun je snel gaan kijken of je er bij zit, maar de kans is best groot dat je geen bericht gaat zien. De kans dat je het mist zal ongeveer nul zijn, want we nemen aan dat Facebook niet gaat proberen om het bericht ‘gewone’ prioriteit te geven zodat mensen het kunnen missen. Toch zul je vermoedelijk niets zien: er zijn voornamelijk Amerikanen geraakt door dit voorval, zo’n 70 miljoen in totaal.

Iedereen gewaarschuwd

De rest van de getroffenen zitten voornamelijk in Groot-Brittannië, Indonesië en de Filippijnen (een miljoen per land ongeveer) en dan zijn er nog een paar honderdduizend mensen in Australië, maar vermoedelijk peanuts in Nederland dus, ondanks dat er gezegd is dat iedereen op Facebook er van uit moet gaan dat hun data op een of andere manier gecompromitteerd is, al zij het misschien niet door dit ‘lek’.

Je krijgt trouwens hoe dan ook een waarschuwing van Facebook, maar dan van een andere aard. Alle 2,2 miljard mensen op de social media site krijgen namelijk een bericht dat je duidelijk moet maken hoe je je gegevens op Facebook kunt beschermen, een beetje zoals we dat al hebben laten zien vermoedelijk.

Terwijl dit allemaal gaande is zit Mark Zuckerberg met zijn handen in het krulhaar, want hij moet deze week voor het Amerikaanse congres gaan praten over het incident en de impact daarvan. Eerder zei hij al dat Facebook expres de profielen van gebruikers oogstte en modellen bouwde om daar gebruik van te maken. “Het was de basis van het hele bedrijf”, vertelde hij tegen NBC. Het ziet er dus niet goed voor hem uit, maar voorlopig blijft Zuckerberg gewoon nog aan het roer van Facebook.

Roofzuchtig

Dat het bedrijf een roofzuchtig beleid voerde bleek ook wel toen verschillende mensen hun Facebook-profielen begonnen te downloaden in het kader van #deletefacebook. Er is verdomde veel binnengehaald door Facebook, zoals telefooncontacten en tekstberichten (op Android-telefoons), dat laatste zelfs als mensen geen gebruik maakten van Facebook Messenger. Mensen schrikken zich helemaal kapot, en terecht: wat Facebook al die jaren heeft gedaan is bijna misdadig. En we hebben het allemaal niet (goed genoeg) doorgehad.

[Afbeeldingen © chombosan – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico