Er gaat deze week een handelsmissie naar China. Mark Rutte gaat mee, er gaan een handjevol bewindspersonen mee en er zijn zo’n 165 bedrijven en kennisinstellingen die ook op missie gaan. Het ministerie van buitenlandse zaken waarschuwt de vertegenwoordigers van die laatste echter: “neem geen gevoelige data mee op je laptops en telefoons.” Dat zegt de Volkskrant op basis van bronnen binnen de regering.

Alle ambtenaren die meegaan hebben allemaal een nieuwe, zo goed als lege telefoon gekregen en alle belangrijke stukken worden uitgeprint en ouderwets in de koffer, zodat niemand het digitaal kan leegtrekken. De angst daarvoor zit er blijkbaar goed in, want er zijn blijkbaar genoeg mogelijkheden in China om digitale apparaten ‘leeg te trekken’ of zelfs helemaal over te nemen. Een paar jaar geleden leefde die angst nog niet.

De digitale weerbaarheid van Nederland loopt achter op de groeiende dreiging. [We worden] geconfronteerd met uiteenlopende vormen van digitale aanvallen gericht op politieke- en economische spionage en cybercriminaliteit.

– Stef Blok, Minister Buitenlandse Zaken

Powered by WPeMatico