Niks zo saai als webstandaarden, ik weet het. Maar soms komt er eentje aan die dingen structureel kan veranderen en deze web-authenticatie standaard die door FIDO Alliance en de W3C is gelanceerd gaat het mogelijk maken om straks in te kunnen loggen in bijna elke website zonder een wachtwoord te hoeven gebruiken. Het werkt met zo goed als alles en ondersteunt ook nog tweefactor-authenticatie.

Het werkt zo: deze nieuwe standaard laat het toe dat websites je identificatie op allerlei manieren kunnen krijgen: met vingerafdruksensoren, camera’s, hardware tokens zoals een USB-stick en nog veel meer. Doordat de standaard de identificatie heen en weer versleuteld wordt maakt het niet meer zo veel uit hoe je jezelf identificeert: het kan niet onderschept worden en zelfs al zou dat gebeuren is er geen ‘wachtwoord’ dat bruikbaar is voor andere mensen. Per site wordt er dus een veilige sleutel aangemaakt die jouw apparaat nooit verlaat en dat is wel zo veilig.

Na jaren van steeds erger wordende inbreuken en diefstal van inloggegevens is het tijd om wachtwoorden en eenmalige codes vaarwel te gaan zeggen.

– FIDO

Powered by WPeMatico