Een onderzoek van het International Computer Science Institute heeft uitgewezen dat meer dan 3000 verschillende Android apps gericht op kinderen allerlei data hebben verzameld en doorgestuurd. Die data ging onder andere naar adverteerders, zo bleek.

Nou is dat misschien niet zo schokkend meer in deze post-Cambridge Analytica-tijd waarin we er al een beetje van uit gaan dat we overal gevolgd worden (omdat het altijd waar blijkt) maar als het om de gegevens van kleine kinderen gaat wordt het toch een ander verhaal. Er wordt gevoelige data gedeeld met advertentiebedrijven die op basis van gedrag adverteren. Dat zou allemaal in strijd zijn met de Amerikaanse COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act) en zeer zeker ook met de geldende regels in Europa. Kinderen genieten een speciale bescherming als het om online privacy gaat, en terecht.

We kunnen geen definitieve wettelijke aansprakelijkheid aantonen, daar gaan wij niet over. Uiteindelijk is het aan de [Amerikaanse waakhond] FTC om dat te bepalen.

– Onderzoekers International Computer Science Institute

Powered by WPeMatico