Russische hackers zijn blijkbaar bezig met een offensief om de achterkant van het Westerse internet over te nemen. Internet routers en dataswitches worden overgenomen door de Russen om zo in grote hoeveelheden verkeer te kunnen meekijken. Dat maakten het Britse National Cyber Security Centre en het United States Computer Emergency Readiness Team samen bekend, iets dat niet vaak voorkomt. De dreiging is dus reëel.

Maar hoe dan? Dat is onder andere mogelijk omdat routermaker Cisco een kwetsbaarheid in software had die het mogelijk maakt om routers op afstand te benaderen. Handig voor engineers, die zo fysiek niet beschikbare servers toch kunnen instellen. Door die kwetsbaarheid, die al een tijdje bekend is trouwens, kunnen hackers ook in die servers en als je dat in datacenters kunt doen (waar nogal veel Cisco staat) kun je ineens heel veel internetverkeer monitoren. Niemand is daar bozer over dan Cisco, die netwerkbeheerders al lang en breed heeft gewaarschuwd nadat de kwetsbaarheid aan het licht kwam.

Onze aanbeveling is dat klanten de Smart Install feature uitzetten nadat een router is geconfigureerd, zodat het apparaat niet kwetsbaar is.

– Cisco

Powered by WPeMatico