Het wordt nog wel gebruikt, maar verliest steeds meer terrein: doodnormaal SMS’en. De Short Message Service-standaard zit al op telefoons sinds begin jaren ’90, maar inmiddels hebben we allemaal een stuk of tien alternatieven zoals WhatsApp of Messenger die beduidend meer kunnen.

Apple heeft dat deels opgelost met iMessage, die de moderne behoeftes van gebruikers wél kan bevredigen, maar op Android is er niks dat zich daarmee kan meten. Google wil dat gaan oplossen door zich wereldwijd achter een nieuwe standaard te scharen: Universal Profile for Rich Communication Services. Die standaard heeft Google niet uitgevonden, maar ze hebben wel technologie op basis van die standaard gemaakt die simpelweg ‘Chat’ heet.

Geen app

Volgens The Verge heeft Google inmiddels contact gehad met bijna elke grote telecom-aanbieder om te zorgen dat ze Chat gaan ondersteunen. Voor de duidelijkheid: Chat is geen app, maar een uitbreiding op de SMS-mogelijkheden die elke telefoon al heeft. Elke Android-telefoon gaat natuurlijk ondersteuning voor de standaard krijgen, wat betekent dat een overgroot gedeelte van de telefoons ter wereld dit zou ondersteunen. Als een telefoon dat niet zou doen, wordt het bericht automatisch omgezet naar een ouderwetse SMS.

Wat kun je allemaal meer met Chat? Bijna alles dat je inmiddels verwacht bij een chatapp wordt ondersteund: leesbevestigingen, indicatoren dat iemand aan het typen is, plaatjes en video en groepsberichten. Wat er echter niet bij zit is minstens zo belangrijk: encryptie. Dat betekent dat de berichten die je via de Chat-standaard stuurt niet versleuteld zijn en dus makkelijk onderschept kunnen worden, dit in tegenstelling tot iMessage. Dat vinden de telecom-aanbieders wel prettig, maar het is niet ideaal voor ons als gebruikers.

De Apple factor

Op dit moment heeft Google 55 telecom-aanbieders (inclusief KPN, Vodafone en T-Mobile), 11 OEM’s zoals Asus, Samsung, LG, HTC en Huawei en twee OS-aanbieders zover dat ze de nieuwe standaard gaan ondersteunen. Zal het iemand verbazen dat bij die laatste twee geen Apple zit? Google en Microsoft (!) zijn aan boord, maar Apple heeft zich niet gecommiteerd aan het Chat verhaal.

Waarom zouden ze ook? Ze hebben met hun introductie van iMessage in 2012 al vooruitgelopen op het einde van SMS en zitten in feite gebeiteld. Als Chat oprecht overal gaat opduiken en ook veel gebruikt zal worden is het voor Apple niet moeilijk om de berichten die via de standaard binnen komen te ontcijferen in iMessage en te laten zien, dus ze hoeven het niet te ondersteunen en Apple-gebruikers gaan daar niet tot nauwelijks last van hebben. Niet dat het de standaard zal tegenhouden: SMS moet namelijk een keer gaan verdwijnen, en het lijkt er op dat de dominantie van Facebook al die partijen (die elkaar ook voor geen meter vertrouwen) eindelijk op één lijn heeft gekregen.

Hoe nu verder?

Chat wordt een ding, volgens Google nog dit jaar. Er komt geen grote lancering, maar bij steeds meer providers en telefoons zal het gaan werken en binnen een jaar of twee zal het overal zijn. Daar heeft Google dan wel haar eigen chat-apps voor moeten slachtofferen, want ze maakten tegelijk met dit verhaal bekend dat er niet langer gewerkt wordt aan Allo. Het team dat daar op zat gaat nu werken aan de verbeterde versie van de standaard Android Messages app, om te zorgen dat die de Chat-standaard helemaal ondersteunt.

Uiteindelijk is het aan de gebruikers om te bepalen of ze deze nieuwe mogelijkheden gaan gebruiken, maar Google heeft straks in elk geval een standaard-app op elke nieuwe (en heel veel oude) Android telefoons staan die zich kan meten met iMessage en de rest van de chat apps die alleen maar data gebruiken. Er van uitgaande dat de telecom-bedrijven niet toch SMS-kosten gaan rekenen voor elk bericht trouwens, want dat is het nadeel van je goede idee door tientallen bedrijven tegelijk laten uitvoeren in plaats van het allemaal zelf te doen: je hebt niet alles onder controle.

[Afbeeldingen © nenetus – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico