NASA heeft via SpaceX afgelopen nacht een nieuwe satelliet gelanceerd met de naam TESS. Dat staat voor Transiting Exoplanet Survey Satellite, en die heeft dus tot doel (je zit ‘m al) om dichtbijzijnde exoplaneten te gaan zoeken, dus planeten buiten ons zonnestelsel.

NASA heeft hoge verwachtingen van TESS, want ze zeggen dat er al binnen een aantal weken duizenden nieuwe exoplaneten zal gaan ontdekken, waar dan hopelijk ook een aantal bij zitten die net zoals de aarde leven zouden kunnen bevatten.

Hoe werkt dat? TESS gaat meer dan 200.000 sterren bekijken en gaat kijken wanneer die sterren iets donkerder worden. Dat wil normaal gesproken zeggen dat er een planeet voor zit die het licht blokkeert, en op die manier kan NASA zien wat er allemaal rondzweeft rond de sterren. Dat is de enige manier om planeten zoals de aarde te vinden, want sterren kun je zien door de hitte die ze afgeven te meten, maar dat gaat bij planeten niet op.

Powered by WPeMatico