Netflix is van plan de cinema-business in te gaan, zo zegt de Los Angeles Times. Die hebben er lucht van gekregen dat Netflix in onderhandeling was met Mark Cuban om zijn Landmark Theaters over te nemen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien bizar voor Netflix om dat te doen, maar er zit wel een zekere logica in.

Wellicht heb je meegekregen dat de films van Netflix op het filmfestival van Cannes feitelijk buitengesloten zijn omdat ze niet in bioscopen zijn vertoond. Niet alleen dat, dezelfde reden zorgt er voor dat een Netflix-film geen Oscar zou kunnen winnen, behalve als een film in elk geval één week in een bioscoop in Los Angeles heeft gedraaid.

Het probleem: geen enkele bioscoop wil films van Netflix laten zien, want de regel bij het streaming platform is dat er zonder uitzondering vanaf dag één gestreamd kan worden. Bioscopen willen een tijdje exclusiviteit voordat mensen in hun huispak kunnen gaan kijken en aangezien Netflix daar uit principe niet mee akkoord gaat houdt het op.

Nou en?

Netflix is van plan om alleen al dit jaar 80 films te gaan maken en als ze mee willen dingen naar filmprijzen moeten er bioscoopvertoningen zijn. Dat is een voortschrijdend probleem, want filmmakers willen niet alleen geld om hun films te maken, ze willen ook erkenning. Als ze die bij een Netflix-project automatisch moeten afschrijven beïnvloedt dat hun keuzes, wat het lastiger maakt voor Netflix om echt goede filmmakers en acteurs te krijgen voor hun films.

Het kopen van een serie theaters zou in elk geval het Oscar-probleem oplossen, want dan kan elke film braaf zijn week in de bioscoop doorbrengen. Ook Cannes zou zich dan al in bochten moeten gaan wringen om films van Netflix buiten te houden, dus dan is dat grotendeels getackeld. Maar er is nóg een voordeel.

Powered by WPeMatico