OTT TV is een term die je vaak ziet langskomen als het over online video gaat. Over The Top: het betekent niks meer dan dat je ‘over’ de traditionele kanalen heen gaat en je video zelf distribueert naar je klanten of consumenten. Daar zijn veel oplossingen voor waarbij de meesten vaak aan YouTube moeten denken, die het makkelijk maakt om video te delen.

Nu zou het kunnen dat je als bedrijf een paar video’s hebt die je wilt delen en daar verder geen enkel ander doel bij nastreeft dan dat ze op het internet staan en dan is Vimeo of YouTube een prima oplossing. Weliswaar op een platform uit de VS waar je geen controle over hebt en zonder een mogelijkheid om het te monetizen, maar het staat er.

Pay-per-view & subscriptions

Nederland is een kennisland. Er zijn daarom veel bedrijven die video content hebben of kunnen creëren die waarde heeft. Zeker als je in eeninteressante niche zit kan online video je als bedrijf nieuwe businessmodellen opleveren.

Zo biedt Basic Fit biedt bijvoorbeeld hun pro-members tegen extra betaling nu ook thuis instructie- en workout-video’s. Hiervoor hebben zij een eigen video on demand kanaal opgezet.

Kwalitatieve content wil je op je eigen platform hebben, zodat je de controle houdt en – niet onbelangrijk – dat nieuwe businessmodel kunt opzetten. Op het moment dat je over waardevolle video content beschikt heb je dus een andere type oplossing nodig. Je wilt content goed kunnen afschermen en je rechten over deze content waarborgen. Dan volstaat een social videoplatform als youtube niet meer.

Er zijn verschillende type verdienmodellen voor VOD-platformen die interessant kunnen zijn voor je eigen organisatie. Zo heb je de SVOD variant, waarbij video’s op basis van een abonnement worden aangeboden aan de gebruiker. Een ander veel voorkomende betalingsmogelijkheid is TVOD, welke eigenaren van video content kunnen gebruiken om video’s per stuk te verkopen. Andere termen voor TVOD zijn ook wel pay-per-view of transactional video on demand.

Mogelijkheden genoeg, maar dan heb je dus wel een partner nodig die het aan de achterkant allemaal goed geregeld heeft.

AdobeStock_174490292
Foto: Rawf8 – Adobe Stock

Powered by WPeMatico