De Consumentenbond heeft een grote test gedaan onder webshops met retourzendingen. Ze hebben meer dan 600 artikelen besteld bij meer dan 200 webshops en die vervolgens binnen de 14 dagen teruggestuurd. Wettelijk ben je dan als winkel verplicht om het volledige aankoopbedrag inclusief bezorgkosten terug te storten.

Wat bleek? Dat deed een flink percentage van de winkels helemaal niet. Zo goed als één derde van de winkels betaalde minimaal één van de retourzendingen niet of veel te laat terug. Er waren zelfs 15 webwinkels die dat bij alle bestellingen deden, waarbij in sommige gevallen meer dan 100 dagen (!) gewacht moest worden op het geld. De Consumentenbond deed een soortgelijk onderzoek ook al in 2016 en de foute webshops hadden hun leven niet gebeterd. Het ging specifiek om We Love Musthaves en Tabletpoef die helemaal niets terugbetaalden en Atlas for Men, Lil.nl en Vegaoo.nl die ontzettend lang op zich lieten wachten. Daar moet je dus – simpel gezegd – niks kopen.

Enkele winkels [weigeren] de retourzendingen, soms met de creatiefste smoesjes. Dat mag helemaal niet, want de regels zijn in de wet vastgelegd en zijn niet vrij toepasbaar.

– Consumentenbond

Powered by WPeMatico