Een wetenschappelijke paper stelt een interessante vraag: hoeveel zou je betalen om Google te kunnen blijven gebruiken? De economen vroegen het aan een testpanel om te kijken wat eigenlijk de economische waarde is van de services die we online gebruiken. We weten inmiddels allemaal dat als iets gratis is, wij zelf het product zijn. Maar hoe duur verkopen we onze huid eigenlijk? En waar kunnen we echt niet zonder, wat het ook kost?

De vraagstelling was: hoeveel moeten we je betalen om bepaalde diensten een jaar lang niet meer te gebruiken? Bij de antwoorden zaten verschillende aspecten van ons digitale leven, maar het was wel opvallend hoe veel waarde de respondenten hechtten aan het gebruik van zoekmachines. Mensen wilden best afstand doen van hun navigatie-apps en tomtoms voor het luttele bedrag van 3.600 dollar per jaar, e-mail wilden ze afstand van doen voor pak ‘m beet 8.400 dollar per jaar, maar zoekmachines? Om die op te geven moest er flink gelapt worden: minstens 17.500 dollar, anders werd er vrolijk doorgezocht.

economist-schema

Powered by WPeMatico