Voetbal is in Nederland nog altijd de meest populaire sport. Maar het lukt de KNVB steeds minder goed om leden te behouden wanneer ze ouder worden. Dit blijkt uit de uitstroomcijfers van jong volwassenen (19-24 jaar) en volwassenen (25-30 jaar).

Onderzoek laat zien dat de tijdsinvestering die een actief voetballidmaatschap vraagt een veelgenoemde reden is om te stoppen. Ook voelen veel voetballers zich steeds minder vaak thuis in het klassieke aanbod.

Sport breed is er een succesvolle ontwikkeling gaande naar flexibele vormen van aanbod die beter aansluiten bij de wisselende behoefte van de sporter. Het is de hoogste tijd om als voetbalsport mee te gaan in die ontwikkeling, met ‘Kicks’.

Het idee

Voetballen moet veel meer aangepast worden aan de wensen van de individuele (oud-)voetballers. Alles is tegenwoordig on-demand en zoveel mogelijk afgestemd op individuele wensen. Waarom zou dat met voetballen niet kunnen? Er wordt flexibiliteit gevraagd in moment, locatie en verbindingsvorm (lidmaatschap). En op aanvullende taken zoals bardiensten of shirts wassen zitten veel spelers niet meer te wachten. Mensen organiseren zich tegenwoordig makkelijk zelf, maar vinden het fijn als er iemand is die dat voor hen uit handen neemt. Drempels weghalen is wat we zo goed mogelijk proberen te doen. Kun je niet wekelijks spelen? Dan kom je een keer niet. Heb je geen voetballende vrienden? Wij werven genoeg voetballers om een training te organiseren. Heb je geen zin om een jaar lang contributie te betalen? Dan koop je losse trainingen of neem je een strippenkaart. Iedere drempel is er 1 teveel.

Wat we doen

Kicks organiseert voetbaltrainingen op verschillende avonden en locaties in Utrecht en Amsterdam. Zo hebben voetballers altijd ruime keuze uit een avond die goed uitkomt, en een club in de buurt. We kennen geen jaarlidmaatschap, bij ons betaal je per keer, neem je een strippenkaart of vanaf volgende maand een abonnement. Kicks is eigenlijk alsof je een sportschool inloopt, maar dan om te voetballen.

Natuurlijk kun je ook met een voetbal het park inlopen, maar als je het verengingsvoetbal gewend bent dan is voetballen in een park een behoorlijk ongeorganiseerd uitje waarbij je op een knollenveld probeert je groep vrienden bij elkaar te houden. Wij combineren de mogelijkheid om zelf te kiezen waar en wanneer je wil voetballen, met een goed georganiseerd karakter. Bij Kicks speel je altijd op de velden van een voetbalvereniging, met verlichting, een kleedkamer en een kantine. En dat is nog niet alles.

Bij Kicks krijg je namelijk een opgeleide coach die alles voor je regelt; Nike-ballen, uitgezette velden, gevulde bidons, gelijkwaardige teams en als je wil wat persoonlijke tips. We zijn een initiatief van de KNVB dus je krijgt ook een training van dat niveau, zonder dat dat ten koste gaat van het plezier. We organiseren geen trainingen waar je sprintjes moet trekken of waarbij de trainer het spel stillegt.

Relatie tot de KNVB

Het traditionele verenigingsaanbod past nog steeds bij heel veel mensen. De vereniging als verzamelplek van ongelofelijk veel verschillende mensen blijft een waardevol goed, getuige ook de 500.000 actieve senioren. Kicks is er dan ook niet op uit om te kannibaliseren op het weekendvoetbal. We willen juist een alternatief zijn voor iedereen die de keuze al gemaakt heeft om te stoppen, of op het punt staat om te stoppen.

Als KNVB moet je met de tijd mee gaan omdat je je anders gaat vervreemden van een groep voetballers die steeds groter wordt. Wij vinden dat we er moeten zijn voor alle voetballers, ook de spelers die niet zijn aangesloten bij de KNVB. Met Kicks leren we hoe we om moeten gaan met die groep spelers die zich niet herkent in het traditionele aanbod. We leren hoe we ze moeten benaderen, hoe we makkelijk feedback bij ze ophalen en het belangrijkste: wat we moeten doen om voetbal voor hen bereikbaar te maken Vanuit die gedachte wordt het aantal voetballers groter, en daar profiteert iedereen van.

Innovatie bij Kicks

Kicks draagt niet direct bij aan de kerntaken van de KNVB en wordt daarom apart gepositioneerd. Kicks werkt als een zelfstandig project, een start-up onder de vleugels van de KNVB. Dat biedt ruimte voor innovatie, bijvoorbeeld in het bijhouden van individuele statistieken, het online reserveren van je voetbalavond, het onderzoeken van nieuwe lidmaatschapsvormen en voetbaloefeningen. Die learnings kan de KNVB gebruiken voor optimalisatie van het klassieke aanbod.

Deze blogpost is geschreven door Pim van den Hoorn van Kicks.

kicks
Iedereen kan meedoen bij Kicks

Powered by WPeMatico