Op 25 mei 2018 gaat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) actief gehandhaafd worden. Hierdoor wordt er veel strenger gelet op de omgang met persoonsgegevens. De wetgeving geldt voor alle ondernemers die persoonsgegevens verwerken in digitale bestanden.

De Autoriteit Persoonsgegevens mag hogere boetes uitschrijven en zelfs onverwachts een inspecteur langs sturen bij gegronde aanleiding. Uit een onderzoek onder ruim 3.000 ZZP’ers is gebleken dat 96% van de zelfstandig ondernemers die persoonsgegevens verzamelen onvoldoende voorbereid is op de AVG en dus risico lopen om beboet te worden. Voor deze ondernemers is er nu als hulpmiddel de ZZP AVG Scan.

GDPR

Doel van de nieuwe privacywet, ook bekend onder de Engelse naam General Data Protection Regulation (GDPR), is om EU-burgers te beschermen op het gebied van privacyregelgeving en persoonsgegevens. De AVG heeft de regels voor gegevensverwerking flink aangescherpt. Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor iedere ondernemer. Zo dienen ondernemers onder andere via een privacyverklaring degene van wie ze de gegevens verzamelen (de betrokkene) te wijzen op hun rechten en moeten bewerkersovereenkomsten worden afgesloten met derde partijen aan wie de persoonsgegevens worden overgedragen.

Hoge boetes kunnen funest zijn voor zelfstandig ondernemers en het is dan ook van belang dat zij goed voorbereid zijn op deze wetswijziging. Bij In15, het grootste oriëntatieplatform voor ZZP-voorzieningen van Nederland, komt veelvuldig de vraag binnen of zij ZZP’ers hulp kunnen bieden bij het voldoen aan de AVG wetgeving. Vanwege deze aanzienlijke vraag naar hulp is er een samenwerking gestart tussen het platform en diverse AVG gespecialiseerde juristen, waaruit ZZP AVG is opgezet. Hier kunnen ondernemers middels een ZZP AVG Scan binnen 5 minuten zien of zij klaar zijn voor de AVG. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt er direct aangegeven welke juridische documenten nog vereist zijn en welke eventuele andere stappen nog genomen moeten worden om dit per 25 mei wel te zijn. Daarnaast kunnen ondernemers gratis advies inwinnen over de toepassing van de AVG.

Ben jij AVG Proof?

zzp

Powered by WPeMatico