Mark Zuckerberg heeft gisteren tijdens de ontwikkelaarsconferentie F8 in het Californische San Jose aangekondigd dat Facebook komt met een datingservice. Het nieuws had direct impact op de beurswaarde (een koersdaling van bijna 10 procent) van het bedrijf Match wat eigenaar is van de dating-applicatie Tinder en dat terwijl het nog onduidelijk is of beide applicaties qua functionaliteit wel vergelijkbaar zijn.

Volgens Zuckerberg zitten er op Facebook zo’n 200 miljoen actieve gebruikers die de status ‘single’ hebben en lijkt het bijna vanzelfsprekend om daar iets meer mee te gaan doen. Al is het straks optioneel of je gebruik wil maken van de datingservice van Facebook, wederom worden hier gebruikersprofielen gebruikt voor een potentieel volgend succes. Dat laatste zal in grote mate gaan afhangen van hoe er daadwerkelijk met je privacy wordt omgegaan.

In de bèta-versie van de applicatie verschijnt er een hartje in de rechterbovenhoek van je Facebook-profiel. Door hierop te klikken kom je bij je dating profiel mits je dat natuurlijk hebt aangemaakt. Hiermee zou je volgens Zuckerberg vooral op zoek kunnen gaan naar het vinden van zogenaamde duurzame relaties i.p.v. hook-ups waar mensen juist sites als Tinder voor gebruiken. Op Tinder kun je iedereen zijn, op Facebook heb je wel degelijk een bestaand account en zou je privacy beter gewaarborgd zijn. Al is deze laatste zin met alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd maar zeer de vraag. De oprichter van Facebook is zich daar terdege van bewust en heeft nadrukkelijk aangegeven dat de datingservice op dit punt extra aandacht zal gaan krijgen.

Dat Facebook beter in staat moet zijn om op basis van (big) data ‘de perfect match’ te kunnen vinden, in ieder geval beter dan menige dating-applicatie kan zo maar waar zijn. Of mensen juist nu met alle negatieve publiciteit rond privacy op Facebook ook gebruik van de dating functionaliteit gaan willen maken moet echt nog wel worden bewezen.

Om spreekwoordelijk de druk van de ketel af te halen gaf Zuckerberg aan dat er ook een functie in ontwikkeling is waarmee gebruikers van Facebook hun zoekgeschiedenis permanent kunnen gaan verwijderen.

Afbeelding: copyright CC0 Public Domain

Powered by WPeMatico