Jan Koum is een naam die je misschien niet kent, maar de miljardair is de CEO en mede-oprichter van WhatsApp. Hij is bij de overname van het bedrijf in 2014 opgenomen in de raad van comissarissen van Facebook, maar volgens de Washington Post is hij alleszins van plan om daar ook weer uit te stappen. Hij zou zelfs zijn positie bij WhatsApp willen gaan opgeven.

Blijkbaar heeft Koum nogal wat meningsverschillen met de als het gaat om de toekomst van ‘zijn’ berichtenservice. Facebook wil graag de persoonlijke data van de WhatsApp-gebruikers benutten en er is naar het schijnt ook druk om de encryptie van WhatsApp minder sterk te maken. Allemaal dingen waar Koum niet mee kan leven, zo zeggen de bronnen. Wanneer hij precies weggaat is niet duidelijk, maar Koum is al de ronde aan het maken bij het leiderschap van Facebook om zijn beslissing toe te lichten.

Kritisch naar de oude baas

Koum en mede-oprichter Brian Acton hadden de bescherming en onafhankelijkheid van de gebruikers van WhatsApp hoog in het vaandel staan. Na de beloftes die de twee aan gebruikers hebben gedaan tijdens de overname zou je kunnen verwachten dat er door Facebook dus ook garanties zijn gegeven over wat er wel of niet gedaan zou worden. Wellicht zat daar een termijn op van een aantal jaren, zoals dat wel vaker gaat, en is die nu voorbij. Acton ging vorig jaar november al en is net als veel andere ex-executives van het social media-bedrijf fel kritisch naar Facebook toe.

Nou is dit allemaal een beetje ‘inside baseball’ zoals ze dat in de States noemen, maar het feit is wel dat Koum’s problemen met Facebook wel degelijk ook hun weerslag gaan hebben op onze ervaring met WhatsApp in de toekomst. Als het echt zo is dat we ook op dat platform kapot gedatamined gaan worden en dat de encryptie zwakker gemaakt gaat worden, is WhatsApp straks wellicht niet meer geschikt om de populairste chatapp van Nederland te zijn. En niet alleen hier is dat een probleem: WhatsApp heeft meer dan een miljard gebruikers per dag wereldwijd, dus als daar aan gerommeld gaat worden gaat dat zeker repercussies hebben.

[Afbeeldingen © Diego Cervo – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico