In Maleisië denken ze dé oplossing te hebben voor nepnieuws: flinke straffen, maar dan niet voor de platforms die het mogelijk maken, maar de verspreiders zelf. De eerste man die veroordeeld is onder de Maleisische ‘Anti-Fake News Act’ is door de rechtbank schuldig bevonden aan het plaatsen van een video op YouTube met nepnieuws. Hij claimde daarin dat de politie vijftig minuten nodig had om te reageren op een 112-bericht waarin gemeld werd dat een 34-jarige man (die lid zou zijn van Hamas) was vermoord.

De Inspector General van de politie wist echter te bewijzen dat het slechts acht minuten duurde en daarom werd Salah Salem Saleh Sulaiman veroordeeld tot een boete van meer dan 2000 euro omgerekend. Die kon hij niet betalen, dus spendeert hij de komende maand in de cel. De straffen kunnen flink oplopen: de maximale boete is meer dan een ton euro, maar die zal bedoeld zijn om de platforms (die ook een boete kunnen krijgen) te straffen. Sulaiman mag dan wel een onwaarheid op YouTube hebben gezet, maar als dat de norm is, dan kan de helft van de uploaders wel de cel ingeknikkerd worden. De straf matcht niet helemaal met het vergrijp, als je het van buitenaf bekijkt.

Ik vind ook dat ik een fout heb gemaakt. Ik wil me tegenover iedereen verontschuldigen voor dit vergrijp, niet alleen tegenover de Maleisische politie

– Salah Salem Saleh Sulaiman, verspreider nepnieuws

Powered by WPeMatico