Het bedrijf dat inmiddels onlosmakelijk verbonden is met het Facebook dataschandaal is opgeheven, zo meldt The Wall Street Journal. Niet heel verrassend natuurlijk: niemand wil meer met het bedrijf geassocieerd worden en dus lopen alle klanten weg. Daarnaast krijgt het bedrijf te maken met hard oplopende juridische kosten in de nasleep van het schandaal.

Zowel Cambridge Analytica als het moederbedrijf SCL Group worden opgeheven en zullen faillissement aanvragen. In een verklaring wordt die laatste echter niet genoemd. In diezelfde verklaring krijgt het bedrijf het klaar om te melden dat ze “de laatste maanden het onderwerp zijn van meerdere ongegronde beschuldigingen”.

“Normale werkwijze”

Ondanks de pogingen van Cambridge Analytica om dat te weerspreken wordt het bedrijf naar eigen zeggen scheef aangekeken op “activiteiten die niet alleen legaal zijn, maar ook breed worden geaccepteerd als een normale werkwijze voor zowel politieke als commerciele online advertenties.”

Er wordt goed gelet op het bedrijf, want de angst bij onder andere de onderzoekscommissie die het datamisbruik moet bekijken is dat Cambridge Analytica onder het mom van bedrijfsbeëindiging nu alle data en archieven zal gaan wissen. “Het onderzoek naar hun werk is van enorm belang”, zo zegt voorzitter van de Britse parlementscommissie Damian Collins daarover.

Powered by WPeMatico