Al de ellende die Facebook op dit moment doormaakt zorgt er wel voor dat er eindelijk eens wat dingen gaan veranderen bij het social media-bedrijf. Mark Zuckerberg deelde na de F8-conferentie deze week dat Facebook een systeem heeft uitgerold dat nieuwsorganisaties gaat ordenen op de mate van betrouwbaarheid die de organisatie tot nu toe heeft getoond. Dat betekent ook automatisch dat minder betrouwbare partijen automatisch gedempt gaan worden in de nieuwsfeeds.

Het probleem in de oplossing is wel dat Facebook geen algoritme heeft gebruikt of zelf bepaalt wie waar in de ranglijst staat: Facebook-gebruikers zijn volgens Zuckerberg gevraagd of ze een publicatie kenden en of ze die vertrouwden. Daar hebben we het al eens over gehad en de conclusie toen is dezelfde als nu: is dat nou echt zo’n goed idee? Zuckerberg gelooft er wel heilig in en denkt dat het echt gaat helpen om nepnieuws en polarisatie te verminderen.

We hebben die data in het systeem gezet en het fungeert als een barrière of aanjager, en we zijn van plan de intensiteit daarvan op termijn op te schroeven. We hebben een verantwoordelijkheid om polarisatie verder te verminderen.

– Mark Zuckerberg

Powered by WPeMatico