Utomik is een dienst die al heel lang aan de weg timmert. Sinds het team achter het bedrijf ooit in Eindhoven begon met Kalydo om browsergames te laten streamen is de game-wereld veranderd en daar is Utomik het antwoord op. De dienst wil de Netflix van de games zijn, waar je 7 dollar per maand betaalt en zo veel games kunt spelen als je wilt.

De dienst was al een hele tijd in beta, maar vandaag wordt Utomik dan officieel gelanceerd voor pc. Met een catalogus van meer dan 750 games krijg je wel waar voor je geld en aangezien de dienst inmiddels met meer dan 100 uitgevers een overeenkomst heeft gesloten gaat de stroom aan games niet opdrogen.

Veel, maar niet alle games

Niet iedereen zit er bij: verwacht geen FIFA of Call of Duty te gaan spelen op de dienst, want EA, Activision, Ubisoft en Konami zitten er niet bij. Wel zijn er games van Disney, SEGA, Warner Bros. Games, THQ Nordic, Epic Games, Curve Digital en IO Interactive aanwezig, naast heel veel indie-uitgevers. Dat betekent dat er een hoop toffe titels bij zitten als je niet per se het allernieuwste meteen wilt spelen. Series als Saint’s Row, Metro, Batman, Star Wars, LEGO, Borderlands en Sonic zijn allemaal te spelen.

Naast die al bestaande catalogus belooft Utomik ook dat er vanaf nu elke maand 20 games gaan bijkomen. Ze maken zo’n belofte niet als ze dat niet in elk geval de eerste paar maanden kunnen waarmaken, dus je kunt een hoop nieuwe titels verwachten in 2018. Blijft de vraag of de dienst ook nog ooit de ‘grote vissen’ qua uitgevers aan de haak gaat slaan waardoor het beeld wat completer wordt.

Snel downloaden

Technisch is de dienst ook interessant, want de lessen die geleerd zijn uit de Kalydo-tijd worden ook toegepast. Dat betekent dat een game deels wordt gedownload zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen met spelen, terwijl de rest in de achtergrond naar binnen wordt gehaald. Het is dus geen streaming service, want de games draaien op je eigen machine. In dat opzicht is het een hele andere service dan bijvoorbeeld PS Now, die je ook Playstation-games laat spelen op je pc, maar dan wel gestreamd. Gamers die van actiespellen houden hebben toch vaak een issue met streams: de vertraging tussen wat je doet en wat het beeld weergeeft is vaak een irritatie en door niet te streamen maar slim te downloaden heeft Utomik dat probleem niet en is eerder te vergelijken met de Xbox Game Pass, maar dan met veel meer (zij het minder exclusieve) games.

De mensen die al eerder bij Utomik ingestapt zijn betalen minder per maand dan de nieuwe prijs van 7 dollar, maar die hoeven in elk geval voorlopig niet meer te gaan betalen: de oude fans worden gesteund en kunnen hun abonnement voor minder per maand gewoon houden. Voor de nieuwelingen is er ook een trial, zodat je twee weken kunt kijken of de dienst je bevalt. Utomik belooft dat er naast nieuwe games nog een hoop leuke dingen op de kalender staan, dus we wachten het af.

[Afbeeldingen © Utomik]

Powered by WPeMatico