NASA gaat een robot lanceren richting Mars die wel heel speciaal is. De InSight (dat net iets beter bekt dan ‘Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport’) zal vandaag gelanceerd worden vanaf de Vandenberg Air Force Base, wat al op zich uniek is. Het is de eerste keer dat een interplanetaire missie vanaf daar zal vertrekken, maar dat is niet het speciale aan deze robot-lander.

Als alles goed gaat en de Insight over een maand of zes op Mars is aangekomen gaat hij namelijk graven. Diep graven. Het plan is dat de InSight minstens vijf meter diep de grond van Mars is gaat en dat is exponentieel dieper dan ooit een andere robot heeft gegraven. Als dat lastig lijkt voor een eenzame robot op Mars: dat is het ook. De robot maakt gebruik van het Heat Flow and Physical Properties Package (HP3), dat als bijnaam “de mol” heeft.

Powered by WPeMatico