Het is een wetenschappelijk onaanvaardbaar kleine n, maar van de drie mensen die ik regelmatig spreek met een Macbook Pro van na 2015 hebben er drie problemen gehad met hun toetsenbord, en zijn er inmiddels twee computers om- of ingeruild. Maar ook als je op het internet gaat zoeken, zijn problemen snel gevonden. Het toetsenbord van de moderne Macbook Pro’s werkt met zogenaamde butterfly-switches. Die zijn gebruikt om te zorgen dat de nieuwe Macbooks lekker dun kunnen zijn, maar de oplossing lijkt in dit geval meer problemen te hebben veroorzaakt dan opgelost.

Het probleem met die butterfly switches is namelijk dat het hoogteverschil tussen een onaangeraakte en ingedrukte toets slechts een millimeter of twee is, en het mechanisme dat zorgt dat de toets weer terug omhoog komt is extreem delicaat. Dat is op zich niet per se een probleem, maar dat wordt het wel als je het combineert met de fatale fout in het design van de butterfly keys: de bewegingsruimte van alle toetsen op het toetsenbord is zo klein dat één stofje genoeg kan zijn om te zorgen dat een toets het niet meer doet. Erger nog: omdat er zo weinig ruimte is kan er niet snel iets tussen je toetsen komen, maar áls het er eenmaal zit, kan het er niet meer uit. En dan heb je effectief een kapotte toets, die je niet even kunt loshalen, want extreem delicaat en dus hele grote kans dat je de toets kapot maakt, om nog maar te zwijgen van je garantie.

Powered by WPeMatico