Nerds inhuren

YouTube heeft een heel aantal video’s verwijderd omdat er een ongepaste reclame inzat. Lijkt allemaal heel prima, maar het gaat deze keer niet om een terroristische video of iets dat schadelijk zou zijn voor tere kinderzieltjes en misschien wel daarom zijn de makers van de video’s die verwijderd zijn heel boos. De reden is simpel: het gaat om bekende YouTube-creators die (een deel van) hun geld verdienen met de video’s zoals Adam Saleh, JMXen die zijn nu dus een deel van hun inkomsten kwijt.

Dat lijkt echter een klassiek geval van eigen schuld, dikke bult, want het gaat niet om een reclamevideo die als pre-roll voor hun video’s heeft gelopen. De reclame, van Oekraïens bedrijf EduBirdie, spoort mensen aan om een ‘superslimme nerd’ in te huren bij EduBirdie die vervolgens hun essays of papers voor ze kan schrijven. Educatieve vervalsing dus, en daarmee illegaal. De BBC heeft onderzoek gedaan en daarover gepubliceerd, waarna YouTube natuurlijk in actie moest komen. Het resultaat is dat de video’s met deze reclames er in vlak voor het weekend allemaal verwijderd zijn van de videodienst.

YouTube creators mogen betaalde promoties alleen maar in hun content verwerken als het product of service dat ze promoten voldoet aan de richtlijnen rondom onze advertenties.

– YouTube

Powered by WPeMatico