Nog altijd kopen meer Nederlanders (58%) geen splinternieuwe auto, maar kiezen ze voor een occasion, zo blijkt ook weer uit recente cijfers van Bovag. En deze zoeken ze dan ook het liefst nog uit in de buurt van hun woning. Maar tegelijkertijd vinden veel Nederlanders het onderhandelen over de prijs een grote barrière bij de aanschaf van een tweedehands auto. Het is maar een gedoe vinden we. Je doet veel online uitzoekwerk, dan mag je een korte proefrit maken en vervolgens is het hopen dat de kilometerstand klopt en de auto goed is onderhouden. Betrouwbaarheid is dan ook iets waar we veel aan twijfelen. Maar met onderstaande 8 tips kan jij wat zelfverzekerder op zoek naar die nieuwe occasion.

1. Als iets te mooi is om waar te zijn

Dan is het ook vaak zo. Heb je jouw droomauto gevonden, met weinig kilometers, gebruikt om de boodschappen mee te doen, nog in perfecte staat en voor een prikkie. Dan moeten er toch wat alarmbellen gaan rinkelen. Zeker bij de aanschaf van een tweedehandsauto geldt dat als iets te mooi is om waar te zijn, het vaak ook zo is.

2. Neem een expert mee

Bij de aanschaf van de je eerste auto gingen vader en moeder mee om te kijken. Drie zien (of horen) immers meer dan jij in je eentje. Maar het is dus altijd goed om iemand mee te nemen die er een beetje verstand van heeft. Helemaal als jij echt een leek bent op gebied van auto’s en geen idee hebt waar we het over hebben bij woorden als distributieriem of koppakking.

3. De proefrit

Uiteraard wil je eerst wat kilometers maken met je mogelijk nieuwe bolide voordat je deze aan gaat schaffen. Ook hierbij is het belangrijk dat je de wagen even goed test. Neem wat bochten, bijvoorbeeld een paar rondjes extra op de rotonde, wat gas erbij, gas los. Kies ook verschillende soorten wegdek. Rij even de snelweg op, en kijk hoe de auto stationair loopt als je voor het stoplicht staat, enz.

4. Waar koop je een tweedehandsauto

Als je een tweedehands auto aan gaat schaffen krijg je bij een autobedrijf (indien aangesloten bij BOVAG) meer zekerheden dan wanneer je deze aanschaft via een autohandelaar of van een particulier koopt. En dat heeft vooral betrekking op garantie en service. Hierdoor is het wel zo dat autobedrijven vaak ietsje duurder zijn dan particulieren. Bedenk dus vooraf goed wat je wil.

5. De bijkomende kosten vooraf berekenen

Heb je een auto op het oog. Dan kan je heel eenvoudig aan de hand van het kenteken, en uiteraard ook op basis van merk en type, voor jezelf alvast de kosten berekenen van bijvoorbeeld de wegenbelasting en de verzekering.

6. Kilometerstand en onderhoud checken

Is het onderhoudsboekje aanwezig; soms digitaal, vraag dan om een uitdraai. Is dit er niet, dan is dat vaak met een reden, wees dan dus extra alert. En ook de kilometerstand gewoon zelf even checken bij de RDW, op de website daar kan je de actuele of laatst geregistreerde tellerstand opvragen. Komt deze overeen met de huidige tellerstand, niks aan het handje.

7. Onderhandelen

Het was al kort te lezen bij de inleiding van dit artikel, en het is iets waar je niet onderuit gaat komen. Tenzij je geld genoeg hebt, maar dan nog is het zonde om teveel te betalen.

Het blijft iets waar mensen vaak moeite mee hebben. Maar er is bij de aanschaf van een tweedehands auto altijd ruimte voor onderhandelen. Zorg dat je vooraf uitzoekt hoeveel dat type ongeveer waard is. En let goed op de algehele staat van de auto. Niet vergeten: te vragen naar de leveringsvoorwaarden en de garantie.

8. Volledig online bestellen

En last but not least. Al deze bovenstaande punten kan je ook voor je laten doen. Als je de auto aanschaft via een platform als CarNext.com. Een topselectie van jong gebruikte auto’s van LeasePlan. Allemaal rechtstreeks van de eerste eigenaar, en vaak 3 tot 4 jaar oud. En je hebt dus een aantal hele mooie voordelen:

– Een vaste, scherpe all-in prijs
– Altijd een volledige onderhoudshistorie
– 14 dagen niet goed geld terug

Is je interesse gewekt, neem dan nu zeker even een kijkje op CarNext.com.

[Afbeelding © beeboys – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico