Het niet updaten van telefoons nadat consumenten ze gekocht hebben is niet alleen voor de Consumentenbond een heet hangijzer: ook Google heeft er schoon genoeg van. De maker van Android kondigde daarom deze week zijdelings tijdens de I/O-conferentie aan dat het bedrijf bezig is om beveiligingsupdates onderdeel te maken van de overeenkomsten die Google met telefoonmakers als Samsung, Xiaomi, LG en OnePlus afsluit. Android-beveiligingstopman Dave Kleidermacher vertelde dit tijdens een presentatie op de conferentie.

Door het verplicht maken van de beveiligingsupdates voor telefoonmakers zou dat er voor moeten zorgen dat veel meer telefoons dan nu ook na de release nog updates krijgen. Google was al bezig om het updaten makkelijker en sneller te maken voor externe ontwikkelaars bij telefoonmakers met Project Treble dat vorig jaar gestart is. Er zijn inmiddels al maandelijkse beveiligingsupdates beschikbaar voor fabrikanten, maar er zijn er nog lang niet genoeg die ook gebruik maken van dat aanbod.

Langzame verbetering

Dat wisten we eigenlijk al, maar het feit dat Google het nu verplicht stelt zegt al wat over hoe noodzakelijk de telefoonmakers het allemaal vinden om apparaten bij te houden waar ze niet de hoofdprijs voor gevangen hebben. De toptelefoons krijgen doorgaans wel updates, maar oudere en vooral goedkopere modellen komen er vaak slecht van af.

Het is echter niet allemaal slecht nieuws, want de noodzaak voor betere Android-updates is bij sommige telefoonfabrikanten toch al ingedaald. Zo maakte LG recent bekend dat ze een hele divisie hebben opgezet, puur om hun toestellen up-to-date te houden. Dat staat dus los van de beveiligingsupdates, maar heeft ook te maken met de nieuwste versies van Android die de toestellen zouden kunnen krijgen. Die stap wil Google (nog) niet maken met de nieuwe overeenkomsten, maar de verplichte beveiligingsupdates zijn in elk geval een begin. Niet bekend is hoe lang de verplichting gaat duren, maar aangezien Google bij hun eigen telefoons in elk geval drie jaar garandeert zou het gek zijn als ze dat niet ook van andere fabrikanten zouden vragen.

[Afbeeldingen © Creaturart – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico