Drones zijn een plaag voor vliegtuigen en ander luchttransport, of zo lijkt het in elk geval als je de verhalen in de media er over hoort. Maar hoe vaak gaat het nou echt mis? De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kreeg in 2017 zegge en schrijve zes meldingen binnen van incidenten tussen een drone en een vliegtuig. En dan gaat het niet eens om echte botsingen, maar incidenten waarbij drone en vliegtuig “elkaar bijna hebben geraakt”. Dat betekent dat er een ongeval had kunnen ontstaan, maar dat dit niet is gebeurd. Nou, dan valt het wel mee, toch? Niet helemaal.

RTL Nieuws zocht het uit en vond twee ernstige incidenten met de verkeersluchtvaart en vier incidenten met de kleine luchtvaart. Ernstig betekent in deze context dat er dus een ongeval had kunnen optreden. Dat lijkt niet zo heel spannend, maar in 2015 en 2016 werd er geen enkel ernstig incident gemeld en dat betekent dus wel dat dronebezitters ondanks alle genomen maatregelen van makers als DJI en mogelijkheden om te checken wat ze wel en niet mogen steeds minder verantwoordelijk omgaan met hun ‘speelgoed’. Dat is wel degelijk zorgelijk, zo zeggen piloten van luchtvaartmaatschappijen, want hoewel drones vele malen kleiner en lichter zijn dan vliegtuigen zijn de motoren en de ook bijvoorbeeld de cockpitramen van een vliegtuig niet bestand tegen een botsing met een forse drone.

Wij willen dat individuele drones worden geregistreerd. Mensen die een drone kopen moeten ook weten wat de regels zijn.

– Mark Rademaker, voorzitter AOPA

Powered by WPeMatico