Duitsland staat doorgaans te boek als erg behoudend, maar als het om de adoptie van Bitcoin gaat moeten ze alleen de VS voor laten gaan. Bitbond is een Duitse bank die slim gebruik maakt van de cryptomunt om relatief kleine leningen internationaal en in een oogwenk te kunnen afsluiten en realiseren. Normaal moet je internationaal geld via Swift overmaken en daar zitten naast de lange doorlooptijd van een paar dagen best wat kosten aan verbonden. Maar als je nú geld nodig hebt als bedrijf kan Bitbond dat regelen.

Ze doen dat door een bedrag in Bitcoin over te maken naar een bedrijf, die dat dan binnen enkele seconden en in elk geval dezelfde minuut overzet naar hun lokale valuta, waardoor je de fluctuatie van Bitcoin (altijd een gevaar) zo goed als kunt verwaarlozen. Dat omzeilt meteen één van de grootste problemen die Bitcoin als betaalmiddel an sich heeft, namelijk de volatiliteit en de kosten van het omzetten. Doordat het maar één kant uit hoeft en nog steeds goedkoper is dan het alternatief werkt het in deze context wel.

Groeimarkt

De service bestaat al sinds 2013 maar wordt volgens oprichter Radoslav Albrecht steeds populairder onder klanten. Het bedrijf is inmiddels gegroeid naar 25 werknemers die voor rond de 100 klanten ongeveer een miljoen aan leningen per maand managen. Klein bier in de bankwereld, dat is waar, maar dat is niet erg, zo zegt Albrecht. De meeste klanten zijn MKB’ers of freelancers en de leningen gaan niet boven de 50.000 dollar uit, maar juist die doelgroep waardeert de snelheid waarmee ze hun geld kunnen krijgen enorm. Het helpt natuurlijk ook dat het gewoon goedkoper is om op deze manier internationaal geld los te wringen als de lokale banken even niet meewerken.

Waar haalt Bitbond al die Bitcoin dan vandaan? Naast hun eigen stash halen ze het ook bij andere mensen vandaan. Zo kun je als Bitcoin-bezitter dus ook je digitale geld (anoniem) uitzetten via de bank en een hele aardige rente krijgen op je Bitcoin, zonder ‘m te hoeven uitgeven. Je wordt wel door de bank niet volledig gegarandeerd dat je je geld terugkrijgt, dus het is wel een risico dat je bereid moet zijn om te lopen. In dat opzicht is de bank meer een tussenpersoon, met een marktplaats waar mensen met Bitcoin en mensen die geld nodig elkaar kunnen vinden, en de mogelijkheid om leners in elk geval basaal te keuren op betaalgedrag en kredietscore. Of je daar je Bitcoin in moet steken is een beetje twijfelachtig, maar het idee dat de bank heeft voor de transfer van het geld is in elk geval goed.

[Afbeeldingen © Blockshirt.com – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico