NASA heeft grote plannen voor de Marsmissie van 2020: ze willen niet alleen een Rover sturen (zoals ze altijd doen) maar voor die missie wordt er ook een helikopter meegestuurd naar de rode planeet. We hebben het dan logischerwijs niet over een helickopter zoals je je die misschien voorstelt, maar over een op afstand bestuurbare kleine machine zonder stabilisatierotor. Waarom ze het niet gewoon een drone noemen is niet duidelijk.

Dat terzijde zul je je misschien afvragen: kan een helicopter überhaupt vliegen op Mars? Een gewone zou dat niet kunnen, omdat er niet genoeg atmosfeer op Mars is. Daarom heeft NASA een model bedacht dat dubbele propellers heeft die tegen elkaar in draaien en wel met een snelheid van 3000 omwentelingen per minuut, dat is zo ongeveer tien keer zo snel als helicopters hier doen. Het is een forse uitdaging, zeggen de wetenschappers van NASA. Het hoogterecord op aarde voor een helikopter is ongeveer 12 kilometer hoog, maar door die dunne atmosfeer (slechts één procent van die van de aarde) is het alsof je op Mars al begint op 30 kilometer hoog.

Het idee van een helikopter die de lucht van een andere planeet doorkruist is vreselijk spannend voor ons.

– Jim Bridenstine, NASA administrator

Powered by WPeMatico