Waar wil Nederland vakantie vieren en wat zijn de reistrends van dit moment? Op die vragen gaat Google een antwoord geven, met de vandaag geïntroduceerde Google Travel Monitor. Daarin zal het zoekgedrag van Nederlanders geanalyseerd worden op het gebied van reizen en vakanties.

En wat blijkt: Turkije is als bestemming weer helemaal terug van weggeweest, maar naar een vakantie in Spanje wordt nog steeds het meest wordt. Vakanties in Nederland worden vooral door Duitsers veel gezocht, waarbij Amsterdam, Zandvoort en Den Haag favoriet zijn. En als stedentripbestemming zoeken wij Nederlanders inmiddels vaker op Valencia dan op Barcelona.

Geen natte zomers

Wanneer de zomer in Nederland slecht dreigt te worden, zijn last-minutes extreem populair. Zo was in 2017 eind juli een duidelijke piek in het zoekvolume voor last-minutes te zien. De grootste pieken zijn echter te zien na kerst en begin januari als het gaat om het zoeken naar vakanties.

Ten opzichte van een jaar geleden zoeken Nederlanders overigens nu 10% meer op last minute reizen en 5% minder op pakketreizen. Ruim een derde van de zoekopdrachten wordt inmiddels gedaan via de smartphone of tablet.

Spanje en Turkije

Volgens de nieuwe cijfers van Google over het zoekgedrag van Nederlanders is Spanje nog steeds favoriet, maar neemt de interesse in Turkije als vakantiebestemming dus weer flink toe. Nederlanders durven weer te boeken, nadat politieke onrust in Turkije vorig jaar zorgde dat de Turkse badplaatsen veel minder werden bezocht. Nummer één bestemming Spanje laat een daling zien, terwijl Griekenland, Italië en Frankrijk in de lift zitten.

Top 10 vakantiebestemmingen

De Top 10 vakantiebestemmingen Nederland in 2018 (t.o.v. 2017) ziet er als volgt uit:

top10

Powered by WPeMatico