Antropoloog David Graeber is vast heel leuk op feestjes. De antropologie-professor uit Londen schrijft boeken, was onderdeel van Occupy Wall Street en staat bekend om zijn kritiek op de neoliberale markteconomie. Hij heeft een nieuw boek dat ‘Bullshit jobs: a theory’ heet en daarin beschrijft de goede man hoe de meeste banen die we hebben eigenlijk volstrekt zinloos zijn. Erger nog: we weten zelf ook wel dat het nergens over gaat wat we doen en daar worden we gedeprimeerd van.

Volgens Graeber is de opkomst van hele sectoren als telemarketing en financiële diensten te wijten aan het feit dat er eigenlijk niet meer zo veel te doen is omdat voedselvoorziening en de bouw grotendeels getackeld is. Dat betekent ook dat administratieve sectoren zoals voor het recht, zorg en dingen als HR ongelofelijk hard gegroeid zijn, om van de consultancy maar te zwijgen.

Wat is een bullshit job?

Volgens de definitie van Graeber is het makkelijk om te zien of je baan bullshit is: bedenk of er iemand op de planeet slechter af zou zijn als je baan niet zou bestaan. Nu is het makkelijk om hier over na te denken en te zeggen dat je een belangrijk onderdeel bent van je bedrijf, maar wat doet je bedrijf precies? Helpt het de mensheid verder? Als je werkt voor een bedrijf dat dingen verkoopt, dat dingen maakt die nou niet per se bijdragen aan de mensheid of een ander soort organisatie dat voornamelijk bestaat omdat er geld te verdienen valt, dan is de kans groot dat je in de doelgroep zit.

Graeber zegt dat het werken voor een bedrijf waarvan je wéét dat het de wereld eigenlijk slechter maakt constant een “diepgaand psychologisch geweld” ondergaat en daardoor echt niet beter in zijn of haar vel gaat zitten. Zijn boek is gebaseerd op een essay en dat was zo’n hit dat er – ook in Nederland – getest is met zijn hypothese. Daarbij antwoordde een derde van de mensen die ondervraagd werden negatief op de vraag of hun baan iets bijdroeg aan de wereld. Op basis daarvan is Graeber Twitter opgegaan en heeft zo 250 bullshit-banen verzameld die hij in zijn boek beschrijft.

Anarchists welcome everyone back to work in London. #strikemag

Een bericht gedeeld door Cabin Fever (@cabinfeverpunk) op

Powered by WPeMatico