Terwijl we onze tv’s en monitors langzaam maar zeker naar 4K aan het upgraden zijn is de volgende technologische grens alweer bereikt. En dan hebben we het niet eens over 8K, maar nog een stap verder: 12K. Cameraman Phil Holland heeft namelijk een video van New York bij nacht geschoten in die resolutie. Even voor het perspectief: dat is dus de resolutie van twaalf 4K tv’s bij elkaar!

12K camera’s bestaan helemaal nog niet, dus heeft Holland drie RED 8K camera’s op z’n kant gezet en op een speciale Shotover Hammerhead ‘rig’ gezet zodat de randen van de beelden naadloos op elkaar aansloten. Na het draaien van de beelden werden die dan digitaal aan elkaar geplakt zodat je eindigt met 100 megapixels per beeld. Als je interesse hebt in het technische aspect van de video kun je zijn blog er over lezen, maar geloof me als ik zeg dat het waanzinnig is. Alleen al de processor-power die nodig was om de drie beelden correct aan te passen zodat het perspectief zou kloppen is bizar, laat staan hoeveel opslag je nodig zou hebben om dat allemaal vast te leggen.

camera-12k
De camera-contraptie die gemaakt is om 12K te kunnen schieten.

Powered by WPeMatico