Nokia is sinds twee jaar terug op de mobiele markt, maar inmiddels is Nokia alleen nog een naam. HMD, een bedrijf uit Finland, heeft toen de naam opgekocht en gisteren maakten ze bekend dat ze inmiddels meer dan een miljard waard zij, nadat ze 100 miljoen ophaalden bij investeerders. Dat is nogal wat voor een startup, maar dat wil nog niet zeggen dat ze al waanzinnig veel winst maken.

Het tegenovergestelde zelfs: HMD maakte afgelopen jaar 65 miljoen verlies op een omzet van 1,8 miljard euro. Nou is dat nog steeds niet slecht voor een bedrijf dat nog in de opstartfase zit, maar het wordt wel geholpen door de vele ex-Nokia-medewerkers die in HMD zitten. Er is wel nogal wat verloop, want de CEO die het bedrijf mede oprichtte is afgelopen jaar al vervangen.

Featurephones

Nokia verkoopt vijf verschillende smartphones en drie zogenaamde ‘featurephones’ zoals de uit het graf herrezen Nokia 3310. Die kunnen niet zo veel als een smartphone, maar zijn wel lekker goedkoop en er zijn genoeg markten die nog steeds zitten te wachten op dat soort telefoons. Het helpt natuurlijk ook dat de klassieke Nokia-designs nog steeds aanspreken en zeker bij de oudere generatie een soort rare nostalgie triggeren.

Powered by WPeMatico