Het CBS meldt vandaag dat we als Nederlandse consumenten in het afgelopen jaar 1,5 miljard euro hebben uitgegeven bij buitenlandse webwinkels binnen de EU. Dat is een opmerkelijke stijging, want het jaar daarvoor was dat nog maar één miljard. 50 procent er bovenop in één jaar is nogal wat. Natuurlijk groeien de online aankopen elk jaar, maar binnen Nederland was dat maar met 20 procent, althans in het laatste kwartaal. Als je naar 2017 kijkt groeien de Nederlandse webshops ook prima, trouwens. In de laatste drie kwartalen van het jaar groeiden de verkopen van die shops steeds met 21 procent per kwartaal.

Het CBS vermeldt er wel bij dat de cijfers niet helemaal representatief zijn, want ze zijn gebaseerd op de BTW-aangiften van alle buitenlandse webshops die voor meer dan 100.000 euro aan zaken doen met Nederlandse consumenten. Niet alle webshops zijn dus meegeteld en dat zal zeker nog wel wat uitmaken. Er zit ook een foutmarge van ongeveer vijf procent op de cijfers aldus het CBS, want het is nog gebaseerd op voorlopige cijfers.

cbs-grafiek

Powered by WPeMatico