De rechtszaak van Apple tegen Sansung over het kopiëren van het design en de functionaliteit is in 2012 al uitgevochten en toen moest Samsung één miljard dollar betalen. Dat pikte het bedrijf uit Zuid-Korea niet en dus kwam er een hoger beroep en daarna nóg een. Dat duurde dus allemaal nogal lang, maar nadat er eindelijk een jury was gevonden voor de laatste ronde (de mensen die geen mening hebben over Apple of Samsung zijn blijkbaar dun gezaaid in de VS) is het nog eens dunnetjes overgedaan en heeft Samsung alsnog verloren.

Was dat de moeite? Niet voor Samsung, want die zijn nu meer kwijt dan ze waren na het eerste hogere beroep. Na de eerste rechtszaak heeft Samsung namelijk al 548 miljoen dollar betaald en daarna werd er in het hogere beroep nog gesteggeld om 399 miljoen dollar. Nu dat Samsung nog een keer in hoger beroep is gegaan en 539 dollar moet betalen is het boetebedrag sinds de eerste veroordeling met 140 miljoen verhoogd, om de torenhoge advocaatskosten nog maar te vergeten.

Dan kunnen we nu dus wel met ultieme zekerheid zeggen dat Samsung het design van de eerste iPhone geript heeft en dat ze daarvoor moeten gaan betalen. Natuurlijk is Samsung teleurgesteld, vinden ze het onterecht en zeggen ze ook dat het hen niet te doen was om het geld, maar om de bescherming van het product. Het ergste is: dat is vermoedelijk niet eens gelogen. De imagoschade is groter voor Samsung dan het geld, want volgens Bloomberg verdient Samsung alleen al met haar mobiele divisie ongeveer 40 miljoen dollar per dag, oftewel twee weken werken om de boete te betalen. Voor Apple is het ook meer een morele overwinning dan dat ze het financiële verschil gaan voelen, trouwens. De twee concurrenten zullen vast niet voor het laatst een rechtszaak aanspannen, maar de kans dat ze op deze manier tegenover elkaar komen te staan in de rechtszaal is wel klein.

[Afbeeldingen © Dianaduda – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico