IBM zoekt ontwikkelaars met oplossingen voor rampenbestrijding

IBM heeft een vrij uniek initiatief gelanceerd met het ‘Call for Code Global Initiative’. Dat moet startups, academici en ontwikkelaars bij elkaar brengen om natuurrampen tegen te gaan en er als ze toch voorkomen beter op te kunnen reageren. De applicaties die dat moeten gaan doen mogen daarbij gebruik maken van allerlei technieken, van blockchain, kunstmatige intelligentie tot aan het Internet of things. IBM maakt daarvoor in de komende vijf jaar 30 miljoen dollar vrij.

Het initiatief is in samenwerking met de mensenrechten-tak van de VN gestart en dat is geen toeval. Het idee is namelijk om technologie in te zetten om juist de meest gemarginaliseerde en buitengesloten bevolkingsgroepen mee te nemen in de voorbereiding op natuurrampen, juist omdat die groepen vaak het meeste lijden tijdens een humanitaire crisis.

Rampenplannen

Ook het Rode Kruis doet mee aan het initiatief en dus zullen de programmeurs die nieuwe applicaties gaan verzinnen zich vooral moeten gaan richten op nieuwe manieren om slachtoffers van rampen te ondersteunen. Dat is belangrijk, want vorig jaar was één van de ergste jaren ooit qua natuurrampen. De organisaties die op die rampen reageren moeten als een team samenwerken en in dat onderdeel van de noodhulp valt nog veel te winnen, zo zegt IBM.

IBM hoopt dat het initiatief nieuwe apps oplevert die dingen doen die nu niet gebeuren. Een voorbeeld is een app die weerdata en voorraadgegevens combineert zodat er al voortijdig medicijnen, water en andere noodzakelijkheden ingeslagen kunnen worden. Een ander voorbeeld is een weer-app die vooraf kan voorspellen waar een ramp de meeste schade gaat doen, zodat de hulpdiensten er tijdig op af gestuurd kunnen worden en al klaar staan om de getroffenen te helpen.

Powered by WPeMatico

Aanbevolen artikelen