De Europese Unie wil de plasticberg in en rond de oceaan flink gaan terugdringen en om dat te doen zijn er EU-regels in de maak die ons dagje strand en vakantie binnen de EU danig kunnen gaan veranderen. Tien plastic producten zorgen samen voor 70 procent van de rotzooi in en rond de zee en de EU wil die – als er alternatieven zijn – simpelweg gaan verbieden. De EU wil eigenlijk voor de verkiezingen van 2019 al resultaat zien, want het is een prioriteit. De tien producten waar het om draait zijn de volgende:

  1. wattenstaafjes
  2. plastic bestek
  3. stokjes voor ballonnen
  4. eetbakjes
  5. plastic bekertjes
  6. drinkflesjes
  7. sigarettenpeuken
  8. plastic zakken
  9. snoepwikkels
  10. hygiënische doekjes

Daarbij wordt er door de EU ook nog gekeken naar visgerei, want ook daar eindigt veel van in de zeeën. Om de makers van dat spul aan te sporen om geen plastic meer te gebruiken komt de rekening voor het ophalen, transporteren en recyclen van al dat materiaal bij de makers van die producten terecht.

Plastic afval is zonder meer een groot probleem binnen de EU en we moeten dat samen oplossen, want al dat afval eindigt in onze lucht, aarde, oceanen en uiteindelijk in ons eten. Dat willen we met deze regels voorkomen.

– Frans Timmermans, vice-president EU

Powered by WPeMatico