Het zag er even naar uit dat alle drones in Nederland niet hoger zouden mogen vliegen dan 50 meter door strenger wordende regels, maar de aanstaande opzet voor EU-regels maken dat idee zinloos. Dat is in het kort de strekking van een brief van minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga aan de Tweede Kamer. Die aangekondigde regels kunnen dus de kliko in, want de Europese richtlijnen voor dronevliegers liggen veel meer in de lijn van de huidige Nederlandse regels en het zou onzin zijn om dan in Nederland andere regels te gaan voeren.

Dat betekent effectief dat de maximale hoogte op 120 meter blijft voor recreanten, behalve op bepaalde laagvlieggebieden die door Defensie gebruikt worden. Daarbij moeten de drones dus wel op ‘zichtafstand’ blijven. Ook wil het kabinet de professionele vliegers tegemoetkomen, want die regels zijn beduidend (en op dit moment zelfs beknellend) strenger. Er wordt echter gekeken of daar op korte termijn iets aan te doen is.

De vlieghoogte van de beroepsmatige vlieger met een ROC-light is op dit moment maximaal 50 meter. Het kabinet bekijkt of de maximale vlieghoogte op korte termijn naar 120 meter kan, vooruitlopend op de aanstaande Europese regels.

– Minister van Nieuwenhuizen Wijbenga

Powered by WPeMatico