Epic Games, de makers van het enorm populaire Battle Royale-spel Fortnite, zijn in Zuid-Korea aangeklaagd wegens plagiaat door de maker van PlayerUnknown’s Battlegrounds, PUBG Coroporation. Die laatste zegt in een statement dat het een maatregel is om hun auteursrechten te beschermen. Volgens een medewerker van het moederbedrijf van de PUBG Corporation werkten ze in eerste instantie samen met Epic Games aan Battlegrounds. Dit omdat Epic ook de Unreal Engine maakt, het technische framework waar beide games op draaien.

Dat laatste feit zou nog wel eens belangrijk kunnen zijn, want dat zou Epic Games een voorsprong hebben kunnen geven op het kopieëren van het idee. Dat ze dat gedaan hebben staat eigenlijk buiten kijf: de gamesindustrie is notoir voor het ‘lenen’ van succesvolle concepten, maar normaal gesproken kan een ontwikkelaar daar weinig tegen doen zo lang alleen de spirit van de game wordt overgenomen en er geen rechtstreeks plagiaat wordt gepleegd op de modellen en namen die in games gebruikt worden. Elke game bouwt verder op alle eerdere games die er bestaan en dat is al bijna 70 jaar zo. Als alle aspecten van een game beschermd konden worden zou niemand meer iets kunnen maken omdat het patent voor ‘karakter beweegt naar links als de speler naar links stuurt’ of ‘geweer schiet kogel als er op de knop wordt gedrukt’ of zelfs ‘de laatste speler die overblijft wint’ al toegewezen waren.

Powered by WPeMatico