De afgelopen paar warme dagen, en de bijbehorende extreme zon, maakt goede bescherming van de huid noodzakelijk. Ook controle van de huid is belangrijk. Maar nu blijken de apps die hiervoor op de markt zijn, onvoldoende geschikt. Ze komen in de meerderheid van de beoordelingen tot andere conclusies dan dermatologen die dezelfde huid onderzoeken.

Zo blijkt uit onderzoek van dermatoloog en melanoomexpert dr. Nicole Kukutsch van het Huidkankercentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens de onderzoeker zijn ze ongeschikt om een betrouwbaar oordeel te stellen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de wetenschappelijke vereniging van dermatologen, de NVDV.

Met de apps, waarvoor moet worden betaald, kan een vlek via de telefoon wordt gescand. Een bepaalde rating (bijvoorbeeld rood- geel -groen) geeft aan of een vlek een hoog risico heeft of niet. Een deel van het onderzoek is uitgevoerd onder de bezoekers van de Nationale Huidkankerdag 2017.

60% foutmarge

Voor het onderzoek werd bezoekers in 4 academische centra – Leiden, Amsterdam, Maastricht en Rotterdam – gevraagd of ze twee plekken konden aanwijzen die ze nader onderzocht wilden zien. Van die plekken werd een foto gemaakt met een app en daarna werd dezelfde plek beoordeeld door één of twee dermatologen, zonder dat de dermatoloog kennis had van de uitslag van de app.

Dr. Kukutsch: “In veel gevallen (45 procent) lukte het ons niet een goede foto met de app te maken; in totaal ondernamen we bij iedereen bij wie dit misging, maximaal vijf pogingen. 67 procent van de plekjes die door de app als ‘rood’ werden bestempeld (hoog risico) en 70 procent van de ‘gele app-rating’ (gemiddeld risico) waren volgens de dermatoloog een gewone moedervlek of een ouderdomswrat. Dat vind ik een erg hoge foutmarge. Overigens zijn soortgelijke resultaten ook door andere onderzoeksgroepen gevonden.

En de apps dan?

Deze uitslag geeft aan dat er weinig waarde kan worden gehecht aan de beoordeling die de apps stellen. “Ik zie vooralsnog alleen een voordeel om een app te gebruiken om met foto’s bij te houden hoe een vlek op je huid zich ontwikkelt. Daar mag je verder geen waarde aan hechten. Het leidt alleen tot onrust en hogere zorgconsumptie. Er zit ongetwijfeld toekomst in het gebruik van dit soort apps, maar ze zijn nu nog niet goed genoeg.

Daarnaast is het ook heel belangrijk om te weten dat de meeste melanomen (kwaadaardigste soort huidkanker) niet uit reeds aanwezige moedervlekken ontstaan maar op gewone huid.

2 juni: Huidkankerdag 2018

De belangstelling voor huidkanker is groot. Evenals in andere jaren is de inschrijving voor een huidcheck tijdens de Huidkankerdag inmiddels gesloten vanwege het grote aantal aanmeldingen. De dag wordt gehouden op 2 juni. De deelnemende dermatologen leggen op deze dag uit waar bij zelfcontrole van de huid op gelet moet worden. Ook wordt advies gegeven over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling.

Powered by WPeMatico