Dit is er eentje in de categorie ‘no shit Sherlock’ maar om maar even aan te geven hoe hard de populariteit van Facebook is gedaald onder tieners hoef je er alleen maar het ‘Teens, Social Media & Technology’-onderzoek van Pew bij te halen, want die hebben hun eigen cijfers van 2015 vergeleken met die van hun nieuwe onderzoek. Let wel: dit zijn Amerikaanse cijfers, maar door de bank genomen verschilt het gebruik in ons land niet zo heel veel met daar.

Daarin blijkt dat Facebook door 20 procent minder tieners gebruikt wordt dan drie jaar geleden. Toen waren er nog 71 procent die het platform gebruikten, maar dat is nu dus gedaald tot 51 procent. Maar dat is niet de enige verschuiving. YouTube staat fier bovenaan in de huidige lijst, terwijl het drie jaar geleden niet eens meetelde als platform. Dat zegt ook wel iets over de vraagstelling, maar toch. Dit is de volledige lijst:

  • YouTube: 85% (2015: –)
  • Instagram: 72% (2015: 52%)
  • Snapchat: 69% (2015: 41%)
  • Facebook: 51% (2015: 71%)
  • Twitter: 32% (2015: 33%)
  • Reddit: 7% (2015: –)
  • Geen enkele: 3% (2015: –)

Vergeten platformen

Daarbij moet opgemerkt worden dat er in 2015 nog een aantal platformen gebruikt werden die er nu helemaal niet meer toedoen, zoals Google+ (toen nog 33 procent!), Vine (24 procent) en Tumblr (14 procent). Je ziet dat veel van die gebruikers toch doorgeschoven zijn richting Instagram en Snapchat. In de huidige lijst is Reddit een beetje een vreemde eend in de bijt, want het is gewoon een groot forum en in die zin niet social media zoals we dat normaal omschrijven. Aan de andere kant: YouTube mag dan wel retepopulair zijn, om het nu als social media te classificeren gaat wat ver. Dan mogen streamingdiensten als Twitch er ook wel bij vermeld worden en die zien we nu ook nergens.

Hoe dan ook, met Facebook gaat het niet goed. Mark Zuckerberg en co. hebben inmiddels hele andere problemen, maar naarmate de jaren vorderen zullen ze toch gaan merken dat een groot aantal mensen gaat afhaken en dat daar steeds minder jongeren voor terug komen. Benieuwd hoe de lijst er in 2021 uit ziet.

[Afbeeldingen © Mirko – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico