Wat weten grote techbedrijven zoals Facebook, Snapchat, Instagram, Whatsapp en Tinder eigenlijk allemaal van ons? Lees jij die waslijsten aan gebruikersvoorwaarden? En waar worden die gegevens allemaal voor gebruikt? NOS Mashup is op zoek gegaan naar de waarheid over jouw privacy op social media.

Die vragen worden beantwoord met hulp van influencers Zoey Ivory (winnares Dance Dance Dance en voormalig Miss Nederland) en Jiami Jongejan (YouTuber). Hun data zijn opgevraagd bij Facebook, Instagram, Netflix, Snapchat, Spotify, Tinder, Twitter, Whatsapp en Google (inclusief YouTube).

De aanleiding hiervoor is de nieuwe privacywetgeving die vorige week donderdag, 25 mei in is gegaan. Bedrijven moeten door de nieuwe wet beter verantwoorden welke data ze opslaan en waarom. Doen ze dit niet dan staan er hoge boetes tegenover. Boetes die diezelfde dag al uitgedeeld werden. Facebook en Google samen kregen een claim van 8,8 miljard dollar binnen.

De experimenten van NOS Mashup

Weet jij nog wat je online kocht op 5 juli 2014? En wie je ontvriendde onderweg naar werk, vlak voor kerst? De techbedrijven weten dat waarschijnlijk wel.

NOS Mashup heeft stapels aan data verzameld en is hiermee op zoek gegaan naar een ‘sociale kloon’ van Zoey Ivory. Kortom: is er iemand met identieke interesses, hobby’s, woonplaats en leeftijd?

De opgevraagde data over Jiami Jongejan zijn geanonimiseerd voorgelegd aan een data-expert. Kon hij achterhalen dat het om Jiami ging? Het antwoord op beide vragen zie je in onderstaande video’s.

Powered by WPeMatico