Het Erasmus MC in Rotterdam is al zeven jaar een groep van 1000 kinderen aan het volgen om te zien wat voor impact het veel kijken op tablets en smartphones op hun ogen heeft. De resultaten laten zich raden, maar het is toch zorgwekkend om te zien dat je eerste inschatting klopt: dat is niet goed.

De groep is vanaf hun zesde gevolgd door de onderzoekers en toen was 2,5 procent nog maar bijziend. Drie jaar later was dat al 12,5 procent en nu, op 13-jarige leeftijd, is al een kwart bijziend. Dat strookt met ander Europees onderzoek waaruit blijkt dat een ongelofelijke 50 procent van de 20-jarigen bijziend is. Dat percentage was veertig jaar geleden nog een kwart, dus dat is een heel serieuze stijging.

Azië is wat dat betreft ons voorland. Daar is 95 procent van de jongeren al bijziend en 15 procent hoog bijziend. Dan kun je wel spreken over een groot maatschappelijk probleem.

– Hoogleraar oogheelkunde Caroline Klaver

Powered by WPeMatico