Cyberaanvallen zijn dagelijkse kost voor grote instellingen en bedrijven. Soms lijkt het onoverkomelijk, maar bedrijven hebben misschien toch wel gedeeltelijk het heft in eigen hand.

Software is noodzakelijk voor bedrijven. Maar als er illegale software wordt gebruikt, kan de gevoeligheid voor cybercrime flink oplopen. De verwijdering van illegale software kan de risico’s op cyberaanvallen verminderen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van BSA, The Software Alliance.

Illegale software gevaarlijk

Er kleven serieuze veiligheidsrisico’s aan het gebruik van illegale software. Het kan virussen bevatten en updates blijven vaak uit. Vooral het uitlekken van de persoons- en bedrijfsgegevens kan een ramp betekenen voor bedrijven. Bedrijven lijken de gevaren van illegale software steeds meer in te zien. Er is steeds meer aandacht voor de gevaren van illegale software.

Minder aantrekkelijk

Volgens onderzoek van BSA is er een daling zichtbaar in illegale software te zien. Cybersecurity is hierbij de nummer een reden om illegale software te mijden. En ook de juridische procedures hebben een afschrikkende werking. Het gebruik van illegale software is strafbaar en forse boetes kunnen het gevolg zijn.

Hieronder de belangrijkste resultaten uit het onderzoek:

  • Het gebruik van software zonder een licentie nam weliswaar licht af, maar vindt nog steeds op grote schaal plaats. Wereldwijd gaat het om 37 procent van alle software op personal computers – dat is twee punten minder dan in 2016.
  • CIO’s geven aan dat illegale software voor risico’s zorgt en tot kosten leidt. Malware als gevolg van illegale software kost bedrijven jaarlijks bijna 359 miljard dollar.
  • Het verbeteren van software-compliance biedt economische en veiligheidsvoordelen. Bedrijven die hun softwarebeheer verbeteren, zien omzetstijgingen tot wel 11 procent.
  • Het verbeteren van het softwarebeheer levert direct economisch voordeel op. Onderzoeken laten zien dat bedrijven tot wel 30 procent per jaar kunnen besparen op softwarekosten door een robuust SAM- en licentie-optimaliseringsprogramma.
bsa

Powered by WPeMatico