Het concept zagen we al voorbij komen op de NAIAS eind 2016. En een maand later was deze voor het eerst te zien op de Detroit Motor Show. Gevolgd door ook de Autosalon van Geneve. We hebben het over de nieuwe Audi Q8, die de elegantie van een luxe vierdeurs coupé combineert met al het praktische van een grote SUV. Hij is rijk uitgerust, sterk genoeg voor het terrein en voorzien van uitgebreide connectiviteitsmogelijkheden. In Q3 van dit jaar zal de Audi Q8 beschikbaar komen voor de Europese markt.

Korter, breder en lager

Audi’s SUV-coupé is 4,99 meter lang, 2,00 meter breed en 1,71 meter hoog. Daarmee is hij dus korter, breder en lager dan zijn voorganger, de Q7. Zijn wielbasis van bijna 3,00 meter staat garant voor een interieur dat ruimer is dan dat van zijn directe concurrenten, vooral in de lengte en wat hoofdruimte betreft. Achterin biedt de Audi Q8 plaats aan drie personen. De bank kan in de lengterichting worden verplaatst en in delen worden neergeklapt. Er ontstaat dan een bagageruimte van bijna 1.800 liter.

Standaard met adaptieve dempers

Zoals het een Audi betaamt, is de Q8 uitgerust met quattro-vierwielaandrijving. Dat stuurt normaal gesproken 40% van de aandrijfkrachten naar de voorwielen en 60% naar de achterwielen. Als het nodig is, zorgt een mechanisch sperdifferentieel ervoor dat het merendeel van de krachten naar de as met de meeste grip gaat. Daarbij heeft de Q8 ruim 25 centimeter aan grondspeling, korte overhangen voor en achter en hill descent control. Een wielophanging met instelbare dempers is standaard, optioneel levert Audi de Q8 met adaptieve luchtvering en vierwielsturing.

Het 48 Volt-systeem van de SUV-coupé combineert een lithium-ion batterij met een startmotor/generator. Bij een rem-actie kan de Audi Q8 tot wel 12 kW aan energie terugwinnen en in de batterij opslaan. De mild hybrid-technologie zorgt er voor dat de Audi Q8 relatief lang kan ‘zeilen’ met de aandrijflijn losgekoppeld van de motor, waarbij het start/stop-systeem al vanaf 22 km/h kan worden ingeschakeld.

q8-01900386-ab28

Powered by WPeMatico