Microsoft kondigt de start aan van de tweede fase van Project Natick, een onderzoeksproject dat als doel heeft een onderwaterdatacenter te bouwen. De vraag naar datacenters neemt exponentieel toe. Technologiebedrijven zijn op zoek naar oplossingen voor dataopslag die snelheid bieden voor hun klanten en tegelijkertijd milieuvriendelijker zijn. Project Natick heeft de potentie om een nieuwe golf van datacenters in het leven te roepen die snel en goedkoop kunnen worden ingezet, en de datasnelheden langs de kustregio’s kunnen verhogen.

De kust

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont binnen een straal van ongeveer 190 kilometer van de kust. Door de datacenters in het water aan de kust te plaatsen, wordt de afstand van de dataoverdracht korter. Dit kan leiden tot snellere verbindingen ten behoeve van videostreaming, gaming en AI-gedreven technologieën.

12 maanden

In de komende 12 maanden zal het team van Project Natick de prestaties van het datacenter monitoren en bijhouden. De eerste fase van Project Natick toonde aan dat het concept van onderwaterdatacenters haalbaar is. In de tweede fase wordt onderzocht of het concept logistiek, ecologisch en economisch werkbaar is.

Schotland

Het 40-meter lange datacentrum is geladen met 12 racks met in totaal 864 servers en bijbehorende koelsysteeminfrastructuur. Het datacenter is geassembleerd en getest in Frankrijk en vervolgens verscheept naar Schotland. Daar ligt het inmiddels bij het European Marine Energy Centre.

Powered by WPeMatico